Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si pentru a analiza traficul nostru. Va rugam sa alegeti daca sunteti de acord sa acceptati cookie-uri de pe site-ul nostru.
+40.744.493.610 bioastromed@gmail.com Facebook

O strategie simpla si eficienta

13 aprilie 2016


Ieri lucram cu o tanara care traieste o mare provocare a vietii ei sub forma unui diagnostic de cancer. Imi doream sa descoperim impreuna acel context in care sa reuseasca sa transforme aceasta provocare intr-o Victorie. Am inceput prin a identifica contextul care a generat aceasta realitate biologica si sa intelegem cum anume din lipsa de informatie si modele si-a afectat viata, trupul, pacea mintii, jobul, familia, etc.

Si pentru ca o asemenea provocare te obliga sa te conectezi cu Viata, sa o intelegi la alt nivel decat pana atunci; un asemenea diagnostic iti semnaleaza ca ai iesit masiv de pe drumul destinului tau si esti pe „aratura”. S-a dovedit de mare folos sa realizeze cum a creat aceasta situatie si sa descopere cum sa reintre rapid pe calea normalitatii.

Ca sa afli "CUM", tot ce ai de facut este sa raspunzi la urmatoarea intrebare:

La ce te obliga si de la ce anume te impiedica aceasta situatie (observati ca nu folosesc termenul boala) aparuta in viata ta?...

Va sugerez si cateva posibile raspunsuri:

- ma obliga sa imi petrec timpul centrat/a pe mine si pe ce ma face sa sufar;

- ma obliga sa „cheltuiesc” bani pentru mine

- ma obliga sa cer ajutor si sa primesc sprijin de la familie, prieteni, doctori, terapeuti etc...

- ma impiedica sa mai merg la job;

- ma impiedica sa mai fac rutina de zi cu zi

- ma impiedica sa ma mai gandesc la cele obisnuite pentru ca eu si sanatatea mea am devenit prioritar/a...

Se recomanda ca raspunsurile la aceasta intrebare sa se genereze zilnic, pe o perioada de 3 saptamani, pentru ca astfel ti se contureaza un tablou foarte precis al contextului care a dus la imbolnavire.

Pasul urmator este sa descoperi strategia care sa te readuca in normalitate si pentru aceasta, imaginati-va calea destinului vostru ca o autostrada perfecta. A calatori pe aceasta, este placere, bucurie, entuziasm.

Deci, ca sa poti reveni pe traseul destinului tau tot ce ai de facut este sa urmaresti aceste indicatoare interne: bucuria, placerea, entuziasmul. Daca de mai multe ori pe zi iti dai „Stop” si te intrebi:

- Ceea ce fac acum imi face placere? Ma bucura? Ma entuziasmeaza?... poti afla daca esti pe calea destinului tau sau pe „aratura”... iar daca raspunsul la intrebari te face sa constati ca esti pe „aratura” pentru ca esti frustrat, speriat, nemultumit, etc atunci sti exact ce ai de facut... si anume, sa te intrebi:

- ce mi-ar face placere chiar acum...

- cum sa abordez diferit ceea ce fac chiar acum, astfel incat sa imi placa ceea ce fac, sa ma bucure, sa ma entuziasmeze.

Nu am putut sa nu ma intreb daca nu cumva exista si o „scurtatura scurtaturii”...

Bineinteles ca exista (pentru ca nimic din ce ne trece prin minte nu e intamplator) si se numeste practica Recunostintei (despre aceasta practica am sa scriu un articol separat).


Concluzionand...

Am fost recunoscatoare ca tanara de care vorbeam, a iesit din cabinet cu o strategie simpla, clara si eficienta pe care a inceput deja sa o puna in aplicare; a plecat „imputernicita” adica, regasindu-si abilitatile de a schimba ceea ce este de schimbat, de a se vindeca, dar mai ales de a se responsabiliza pentru tot ceea ce i se intampla in propria viata ca o consecinta fireasca a alegerilor pe care le face.

Nu a plecat cu speranta ca o sa fie bine, ci cu mult mai mult de atat... cu certitudinea ca sta in puterea ei sa isi creeze Viata pe care si-o doreste, asa cum si-o doreste.