Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si pentru a analiza traficul nostru. Va rugam sa alegeti daca sunteti de acord sa acceptati cookie-uri de pe site-ul nostru.
+40.744.493.610 bioastromed@gmail.com Facebook

Celalalt obraz

Puterea cuvantului MULTUMESC este magica in neutralizarea a tot ceea ce vine catre tine negativ, si il poate transforma pana si pe cel care te agreseaza, pentru ca beneficiaza de elementul surpriza. Se asteapta sa te lupti, sa te zbati, sa te justifici... adica sa iti consumi energia si sa iti devoalezi vulnerabilitatile... dar nu se asteapta sa "intorci si celalat obraz".

Mi-a luat multi ani de meditatie sa inteleg ce inseamna aceasta recomandare christica, pentru ca sub nici o forma nu putea fi luata ad literam, pentru simplu motiv ca IUBIREA din care ne vorbea si era Christos, nu ne-ar fi recomandat sa ne supunem de buna voie unei suferinte inutile.

Si am avut revelatia intelesului profund al acestei expresii, intr-o zi, printr-un gest simplu pe care il face orice copil atunci cand vrea sa fie ascultat. Sunt convinsa ca ati vazut gestul acela in care un copil, pana in 7 ani, iti pune o palma pe fata si iti intoarce capul/privirea catre el, ca sa fie sigur ca il asculti?!...

Intr-un astfel de moment am avut revelatia intelesului „intoarce si celalalt obraz”.

Atunci cand NE SIMTIM raniti (pentru ca nu ce spune sau ce face celalalt ne raneste, ci interpretarea pe care o dam noi gestului/cuvintelor aceluia), daca „intoarcem si celalat obraz”conform ziselor biblice, de fapt noi schimbam la propriu perspectiva de a privi/a interpreta ceea ce experimentam, si astfel sansa de a ne mai simti atinsi, afectati, raniti... dispare in totalitate.

Concret...

Sunteti pe strada, si cineva face un gest neplacut sau spune ceva urat.

Ati observat care este tendinta generala?...

Sa ne uitam cu insistenta, ca sa intelegem si mai bine daca ni se adreseaza noua direct, sa raspundem provocarii prin privire si atitudine, care mai apoi poate sa se amplifice prin cuvinte, gesturi si chiar violenta fizica.

Ce s-ar intampla daca fix in momentul in care se sesizezi ceva neplacut la ceea ce observi si tinzi sa interpretezi ca ar fi un atac la persoana ta, ai intoarce privirea, la propriu, catre directia cealalta?...

Stiu ca in acest moment toata vulnerabilitatea invatata prin ani de conditionare sociala creeaza o presiune fantastica ca sa nu „intoarceti si celalalt obraz”; pentru ca DACA celalalt, cu adevarat, te ataca si te pune in pericol.

Interesant de vazut cum animalele in mediul lor natural folosesc acest mecanism; pentru mine a fost uluitor sa descopar ca multe dintre ele aplica metoda „ïntoarce celalalt obraz”, si acest lucru de multe ori le salveaza viata... pe cand sa priveasca insistent in aceiasi directie de unde vine atacul, inseamna ca au realizat ca nu exista alta solutie de supravietuire decat confruntarea.

Si pentru ca noi suntem oameni, si ne credem superiori animalelor, putem invata de la ele si respecta prin intelegere indemnul christic, pentru ca ne poate salva energia, timpul, starea de bine, relatia, etc etc.

Mai mult decat atat...

Putem intoarce simbolic celalalt obraz prin puterea cuvantului MULTUMESC.

Pentru ca de ce te ataca cineva cand o face?!...

Sigur nu pentru ca este fericit si implinit si nu mai are ce face, sau pentru ca il distreaza/bucura sa faca asta (desi uneori pare asa).

Cel care te ataca, o face dintr-o nevoie ... iar nevoia este o stare de dezechilibru interior, o suferinta. In momentul in care stiu acest lucru, nu mai pot sa ma simt atacat, pentru ca in atacul acelei persoane nu e vorba despre mine, ci despre suferinta celuilalt, care nu stie cum altfel sa ceara ajutor din starea lui dezechilibrata.

Am gasit candva o expresie care m-a pus serios pe ganduri: „Ajuta-ma cand o merit cel mai putin, pentru ca atunci am cea mai mare nevoie”.

De atunci, ori de cate ori cineva actioneaza din zona de dezechilibru, de suferinta, nu numai ca nu o iau personal... dar ma intreb automat cu as putea ajuta la modul real (nu cum ar vrea sa fie ajutat, pentru ca cel care este intr-o asemenea suferinta nu are luciditatea/discernamantul de a realiza ce forma de ajutor ii este cu adevarat cosntructiva).

Si putem ajuta in numeroase modalitati.

Modalitati care insa izvorasc din aceasta intelegere a realitatii experimentate de celalat.

Pot sa am bunavointa, pot sa ii zambesc, pot sa nu ii permit sa ma abuzeze pentru ca nu imi focalizez atentia pe dezechilibrul lui, pot sa ma rog pentru el, sa cer ghidare pentru a face ce este mai bine pentru amandoi, pot sa fac un gest de amabilitate si de a ii darui ceea ce pentru el este mai imperios necesar decat mie (de exemplu sa il las sa ma depaseasca in trafic), sa imi cer iertare (pentru ca daca mi se intampla mie acest lucru cu siguranta am creat acea situatie, am plantat seminte pentru o asemenea situatie... si astfel fac primul pas catre constientizare si neutralizarea acelor seminte).

Si pot spune si MULTUMESC, in cel mai autentic mod... pentru ca mi se da sansa sa experimentez o situatie din care am de invatat, pentru ca poate dincolo de interpretarea mea care ma face sa ma simt ranit, celalalt chiar are o intentie buna de care eu inca nu am devenit constient, pentru ca nimic nu e intamplator si deci nici aceasta situatie, si ii multumesc Vietii pentru aceasta oportunitate de a evolua.

Doar ca „inteleptul actioneaza si prostul reactioneaza”.

De fiecare dintre noi, de maturitatea noastra si de discernamantul nostru depinde daca vom reactiona conform conditionarilor si atunci exacerband suferinta si dezechilibrul dintr-o problema se vor face doua si mai apoi noua... Sau dam dovada de intelepciune si „intoarcem si celalt obraz”abordand situatia din alta perspectiva de intelegere, din alt unghi, cu o alta atitudine.

Acum multa vreme in urma, oamenii evoluati spiritual nu se salutau cu „Buna ziua”, o urare in spatele careia se vede intentia declarata de a avea o zi buna, fara evenimente neplacute... in acele timpuri, se salutau cu „Pace si intre oameni bunavoire”; ( va las pe voi sa meditati sa descoperiti care este intentia din spatele acestui salut la care se face referire si in Biblie:”Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” Luca 2, 14).

Ca o concluzie...

... cel mai simplu mod in care putem „intoarce celalalt obraz” este, ca atunci cand NE SIMTIM atacati sau raniti de spusele sau faptele cuiva, sa spunem MULTUMESC, si mai apoi in loc de a reactiona (agresiv sau, si mai agresiv... si in acest caz cu ce sunt eu mai bun ca cel care m-a provocat, el doar m-a „oglindit” provocandu-ma astfel sa descopar cine sunt cu adevarat si nu cine imi place mie sa cred ca sunt), sa ACTIONEZ cu discernamant si maturitate analizandu-ma si intelegand cum am creat acea situatie, si mai ales de ce am nevoie de ea pentru evolutia mea personala... si nu numai.

Din acest moment devenim constienti ca noi ALEGEM!~ iar Legea cauza-efect va materializa de fiecare data, cu maxima acuratete, natura reala a alegerii facute.

Alegeri inspirate va doresc!